KKTC’DE OKULÖNCESİ ÖĞRETMENİ YETİŞTİRME PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Abstract
EVALUATION OF THE PRE-SCHOOL TEACHER EDUCATION PROGRAM IN TRNC
The present study aims to evaluate the current Atatürk Teacher Academy Pre-School Education Program (ATAPEP). Mixed research method was used in this study. The sample comprised 25 pre-service teachers studying in the fourth year in ATAPEP and who are about to graduate in the 2010-2011 academic year. The research data were collected by means of a questionnaire developed by the researchers. The questionnaire comprised questions on general objectives and course dimensions. In addition, an open-ended question regarding the development of the ATAPEP was included. The quantitative data were analyzed by means of weighted average. As for the analysis of qualitative data "content analysis" was adopted. As a result, pre-service teachers find themselves inadequate in terms of "using foreign languages", "developing educational tools appropriate for the pre-school child" and "scientific thinking" skills. In terms of the affective domain, pre-service teachers stated that they could not require the objective "sensitivity to national and universal values and different cultures" adequately. As for the psychomotor domain, they believe that they have not acquired the objective "playing a musical instrument used in musical pre-school activities" adequately. The least beneficial courses were listed as "Research Techniques in Education", "Graduation Project", "Family Education", "Music I-II" and "Cypriot Turkish Culture". The pre-service teachers suggested focusing on more practice, addition of new courses, providing prerequisites for some courses and taking some courses before the teaching practice. They suggested that instructors should be experts and have experience in the field.
Keywords: Teacher Training, Program Evaluation, Pre-School Education.
ÖZET
Bu çalışmada, uygulanmakta olan Atatürk Öğretmen Akademisi Okulöncesi Öğretmenliği Programı (AÖAOÖP) değerlendirilmiştir. Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, AÖAOÖP’de 2010-2011 öğretim yılında 4. sınıfta okuyan ve mezun aşamasında olan 25 öğretmen adayından oluşturulmuştur. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından geliştirilen bir anketle elde edilmiştir. Anket genel hedefler ve dersler boyutlarına ilişkin sorulardan oluşturulmuştur. Ayrıca AÖAOÖP’nın geliştirilmesine ilişkin bir açık uçlu soru yer almıştır. Elde edilen nicel veriler ağırlıklı ortalama ile analiz edilmiştir. Nitel verilerin analizinde ise “içerik analizi” yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmen adayları kendilerini “yabancı dilleri kullanabilme”, “okulöncesi dönem çocuğuna uygun eğitim araçlarını geliştirebilme” ve “bilimsel düşünebilme” becerileri açısından yetersiz görmektedirler. Öğretmen adayları duyuşsal alana ilşkin ise “ulusal ve evrensel değerlere ve farklı kültürlere duyarlı oluş” hedefini yeterince kazanmadıklarını belirtmişlerdir. Psikomotor alanda ise “okulöncesi eğitime ilişkin müzik etkinliklerinde kullanılan bir müzik aletini çalabilme” hedefini yeterince kazanmadıklarına inanmaktadırlar. En az yararlı dersler “Eğitimde Araştırma Teknikleri”, “Mezuniyet Projesi” , “Aile Eğitimi”, “Müzik I-II” ve “Kıbrıs Türk Kültürü” dersleri olmuştur. Öğretmen adayları programın geliştirilmesine yönelik olarak daha fazla uygulamaya ağırlık verilmesini, yeni derslerin eklenmesini, bazı derslerin önkoşullarının sağlanmasını, bazı derslerin ise öğretmenlik uygulamasından önce alınmasını önermişlerdir. Öğretmen adaylarının öğretim elemanlarının alanlarında uzman ve deneyim sahibi olmalarını önermişlerdir.
Anahtar Sözcükler: Öğretmen Yetiştirme, Program Değerlendirme, Okulöncesi Eğitim.
Kaynakça
Adıgüzel, A. ve Sağlam, M. (2009). Öğretmen eğitiminde program standartları ve akreditasyon, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,Özel Sayı, Cilt. 10, Sayı. 3, 83-103.
Atatürk Öğretmen Akademisi (2004). AÖA okulöncesi öğretmenliği programı, Lefkoşa.
Bryman, A. (2012). Social research methods (4th edition). Oxford University Press.
Dereobalı, N. Ve Ünver, G. (2009). An evaluation of the courses in curriculum of undergraduate preschool teacher training by instructors in general perspective, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,Özel Sayı/ Cilt. 10, Sayı. 3, ss. 161-181.
Demirel, Ö. (2000). Eğitimde program geliştirme (3. Baskı). Ankara: PegemA Yayınları.
Erden, M. (1993) Eğitimde program değerlendirme . Ankara: Pegem, Personel Eğitim Merkezi Yayın No: 6.
Kılıç, A., ve Acat, M. B. (2007). Öğretmen adaylarının algılarına göre öğretmen yetiştirme programlarındaki derslerin gereklilik ve işe vurukluk düzeyi, Sosyal Bilimler Dergisi, 17, 21–37.
Kılınç, A. ve Altuk, Y. G. (2010). Sınıf öğretmeni adaylarının akul deneyimi derslerine yönelik tutumları, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Yıl 10, Sayı 19, 41-70
Miles M. B. and Huberman A. M. ( 1994 ). Qualitative Data Analysis. Sage Publications Inc.
Oliva, P.F. (1988). Developing the curriculum, Boston: Scott, Foresman and Co.
Ornstein, C. A. & Hunkins O. F. (1988). Curriculum: foundations, principles, and issues, New Jersey: Prentice Hall.
Özder, H., Konedralı, G. ve Zeki, P. C. (2010). Öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 16(2):253-275.
Özkut, ve Kaya. (2012). İlkoğretim okullarında görev yapan okulöncesi öğretmenlerinin Lisans döneminde aldıkları müzik eğitiminin mesleki yaşantılarına olan etkilerinin incelenmesi, International Journal of New Trends in Arts, Sports & Science Education , v 1, Issue 1, 167-179.
Patton, M.Q.(2002). Qualitative research and evealuation methods (3. Baskı). Thousand Oaks, CA:Sage.
Sağlam, M. (2011). Türk Eğitim Sisteminde ve Öğretmen Eğitiminde Yapısal Düzenlemeler ve Program Geliştirme Çalışmaları, Türkiye’de öğretmen yetiştirme (Editör: Songül A. Kilimci). Ankara: PegemA Yayınları.
Seçer, Z., Çeliköz, N. ve Kayılı, G. (2010). Okul öncesi öğretmenliği okul uygulamalarında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi. Cilt:VII, Sayı:I, 128-152.
Sönmez, V. ve diğerleri. (2008) Öğretmenlikte karşılaşılan güçlükler ve çözüm önerileri (1). Gelecekti olası eğitim sistemleri. (genişletilmiş 3. Baskı). Ankara: Anı yayıncılık.
Stufflebeam, D. L. & Shinkfield, J. A. (2007). Evaluation, theory, models and applications, San Fransisco, Published by Jossey Bass.
Taba, H. (1962). Curriculum development theory and practice, New York: Harcourt Brace Jovanovich.
Tuğrul, B., Üstün, E., Erkan, S, Durmuşoğlu, M., ve Boz, M. (2007). Okul öncesi öğretmenliği 4. sınıf öğrencilerinin mesleki bilgi ve becerileri açısından kendilerini değerlendirmesi, Uluslar arası Öğretmen Yetiştirme Politikaları ve Sorunları Sempozyumu, 12-14 Mayıs 2007, Azerbaycan: Bakü.
Turcan, İ. (1992). Okulöncesi eğitim kurumlarına öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumları programlarının yeterliği, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:1, 153-162.
Tyler, R. W.(1973). Basic principles of curriculum and instruction, Chicago: University of Chicago Press.
Yapıcı, Ş. ve Yapıcı, Ş. Ve Yapıcı, M. (2004).Öğretmen adaylarının okul deneyimi 1 dersine ilişkin görüşleri, İlköğretim-Online, 3(2),54-59.13.12.2012 tarihinde http://ilkogretim-online.org.tr/vol3say2/v03s02m6.pdf adresinden alınmıştır.
Yıldırım A., Şimşek H., ( 1999 ). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri, Seçkin Yayınevi, Ankara.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2013 International Journal of New Trends in Arts, Sports & Science Education (IJTASE)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.