RESMİ VE ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULLARININ OKUL KÜLTÜRÜ ÜZERİNE ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ
Abstract
TEACHER AND STUDENTS’ VIEWS ABOUT SCHOOL CULTURE OF THE STATE AND PRIVATE PRIMARY SCHOOLS
The purpose of this study is to describe the school culture of the state and private primary schools by teacher and students’ perception. Research model was surveying model. The population of this research is teachers and students in primary schools in the metropolitan area of Izmir. The research sample consisted of 567 teachers and 746 students, working and studying in 25 primary schools in the metropolitan area of Izmir in 2010-2011. The data on school culture was obtained by using School Culture Scale which is developed by the researcher. Data was analyzed through arithmetic means, standard deviation and t-test. The findings of the research indicate that private primary school teachers' scores about perceptions of school culture are higher than those of state primary school teachers’. This perception is just the opposite on the basis of students. High cultural perception is seen at the state primary schools rather than private schools.
Keywords: School culture, private school, state school.
ÖZET
Bu araştırmada, resmi ve özel ilköğretim okullarının kültürünün, öğretmen ve öğrenci algılarına göre değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Araştırma modeli tarama türüdür. Araştırmanın evrenini İzmir ili anakent ilçelerindeki ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenler ile bu okullarda öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örnekleminde, 2010-2011 öğretim yılında seçilen 25 ilköğretim okulunda görev yapan 567 öğretmen ve öğrenim gören 746 öğrenci yer almaktadır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin 122’ si özel 445’ i resmi ilköğretim okulunda görev yapmaktadır. Öğrencilerin ise 147’ si özel 599’ u resmi ilköğretim okulunda öğrenim görmektedir. Öğretmen ve öğrencilerin okullarının kültürüne ilişkin görüşleri, araştırmacı tarafından geliştirilen “okul kültürü ölçeği” ile alınmıştır. Veriler standart sapma, aritmetik ortalama ve t testi sonuçları dikkate alınarak yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda, okul kültürüne ilişkin özellikleri özel okulda çalışan öğretmenlerin devlet okulunda çalışan öğretmenlerden daha çok önemli buldukları belirlenmiştir. Öğrencilerin okul kültürü algılarında ise durum bunun tam tersidir. Okul kültürüne ilişkin özellikleri daha önemli bulanlar devlet okulunda okuyan öğrencilerdir.
Anahtar Sözcükler: Okul kültürü, özel okul, resmi okul.
KAYNAKLAR
Arslan, H., Satıcı, A. ve Kuru, M. (2007). Resmi ve Özel İlköğretim Okullarının Kültür ve Etkililik Düzeylerinin Karşılaştırılması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. Bahar, Sayı 50.
Balcı, A. (2002). Etkili Okul Geliştirme, Kuram Uygulama ve Araştırma. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
Bakan, İ., Büyükmeşe, T. Ve Bedestenci, H.Ç.(2004).Örgüt Sırlarının Çözümünde Örgüt Kültürü Teorik ve Ampirik Yaklaşım. Bursa:Alfa Akademi Basım Yayım.
Bay, E. ve Tuğluk, M. N. (2004). Resmî ve Özel İlköğretim Okulları Öğrenci Başarılarının Karşılaştırılması.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Cilt 4, Sayı 2. http://e-dergi.atauni.edu.tr/index.php/SBED/article/view/112/107 Çelik, V. (2002). Okul Kültürü ve Yönetimi. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
Çelik, V.(2004). Örgütsel Hikâyeler ve Okul Kültürünün Analizi. XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı 6-9
Temmuz 2004 İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Malatya http://pegema.net/dosya/dokuman/332.pdf
Çıngı, H., Kadılar, C. ve Koçberber, G.(2007). Türkiye Genelinde İlk ve Ortaöğretim Olanaklarının İncelenmesi ve Belirlenen Aksaklıklara Çözüm Önerilerinin Getirilmesi.
Demirtaş, Z.(2010). Okul Kültürü ile Öğrenci Başarısı Arasındaki İlişki. Fırat Üniversitesi Eğitim ve Bilim Dergisi. Cilt:35. Sayı:158.
Erdem, F. ve İşbaşı Ö.İ.Janset (2001). Eğitim Kurumlarında Örgüt Kültürü ve Öğrenci Alt Kültürünün Algılamaları. Akdeniz İİBF Dergisi, 1.s: 33-57.
Fırat, N.(2007). Okul Kültürü Ve Öğretmenlerin Değer Sistemleri. Yayımlanmamış Doktora Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.
Güven, Ayşe Sevinç (1996). Üniversitelerde Örgüt Kültürü- Osmangazi Üniversitesinde Örgüt Kültürü Araştırması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
Karabulut, S.(1996). Eğitim Sistemimiz İçerisinde Başarılı Özel Eğitim Kurumlarının Model Yapısı, İşleyişi ve Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Sakarya Üniversitesi.
Karasar, N.(2004). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
Le Clear, E.A.(2005). Relatıonshıps Among Leadershıp Styles, School Culture, and Student Achıevement. Thesis for the Degree of Doctor. Unıversıty of Florıda. <purl.fcla.edu/fcla/etd/UFE0013022>.
Maslowski, R. (2001). School Culture and School Performance. Ph.D. thesis of Twente University. <www.tup.utwente.nl/uk/catalogue/educational/school-culture>.
Özkalp, E., Kırel, Ç., (1996). Örgütsel Davranış. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi. Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Çalışmaları Yayınları Vakfı.
Schein, E. (2004). Organizational Culture and Leadeship. San Francisco: Josey-Bass.
Şahin, S.(2003). Okul Müdürlerinin Liderlik Stilleri ve Okul Kültürü Arasındaki İlişkiler. Yayımlanmamış Doktora Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.
Şahin, S. (2010). Okul Kültürünün Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. İlköğretim Online, 9(2). http://ilkogretim-online.org.tr
Şimşek, Y.(2003). Okul Müdürlerinin İletişim Becerileri ile Okul Kültürü Arasındaki İlişki (Eskişehir İli Örneği).
Eskişehir: Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Terzi, A.R.(2000).Örgüt Kültürü. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
Terzi, A. R. (2005). İlköğretim Okullarında Örgüt Kültürü. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. Yaz, Sayı 43.
Tezcan, F.(2007). Öğretmen Görüşlerine Göre İlköğretim Okul Müdürlerinin Okul Kültürünün Oluşturulması, Sürdürülmesi ve Değiştirilmesindeki Rolü (Muğla İl Merkezi Örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Muğla Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Yurttakal, S.(2007). İlköğretim Öğretmenlerinin Okullarını Okul Kültürü Açısından Algılamaları (Şırnak İli İdil İlçesi Örneği). Pamukkale Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2012 International Journal of New Trends in Arts, Sports & Science Education (IJTASE)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.