İLKÖĞRETİM 4. ve 5. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ ve SOSYAL BİLGİLER DERSİ KAZANIM VE ETKİNLİKLERİNİN ÇEVRE EĞİTİMİNE YÖNELİK ANALİZİ

Authors

  • Hülya KODAN Bayburt Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
  • Hafife BOZDEMİR Kastamonu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi

Abstract

THE ANALYSIS OF THE ACQUISITIONS AND ACTIVITIES OF THE PRIMARY EDUCATION 4TH AND 5TH GRADES SCIENCE AND TECHNOLOGY AND SOCIAL SCIENCES COURSES FROM THE PERSPECTIVE OF ENVIRONMENTAL EDUCATION

In this study, 2011-2012 academic year, distrubuted free to schools by Ministry of National Education 4. and 5th class Science and Techonology and Social Studies in the student’s workbooks activities related to environmental education and advantages related to environmental education in the primary school curriculum  are investigated. Advantages of 4th class Science and Techonology curriculum and activities in student’s workbooks are examined, total of 37 advantages and 37 activities are found to be related to environmental education. Advantages of 5th class Science and Techonology curriculum and activities in student’s workbooks are examined, 42 advantages and 33 activities are found to be related to environmental education. Advantages of 4th class Social Studies curriculum and activities in student’s workbooks are examined, total of 9 advantages and 5 activities are found to be related to environmental education. Advantages of 4th class Social Studies curriculum and activities in student’s workbooks are examined, 8 advantages and 11 activities are found to be related to environmental education.

Keywords:Environment, Environmental Education, Environmental Education in Primary Education.

ÖZET

Bu çalışmada, 2011-2012 eğitim öğretim yılında MEB tarafından okullara ücretsiz olarak dağıtılan 4. ve 5. Sınıf Fen ve Teknoloji ve Sosyal Bilgiler dersi öğrenci çalışma kitabında çevre eğitimi ile ilgili yer alan etkinlikler ve ilköğretim programında çevre eğitimi ile ilgili yer alan kazanımlar incelenmiştir. 4. sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim programında yer alan kazanımlarla öğrenci çalışma kitaplarında yer alan etkinlikler incelendiğinde; toplam 37 kazanımın ve 37 etkinliğin çevre eğitimi ile ilgili olduğu tespit edilmiştir.5. sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programına ve öğrenci çalışma kitaplarına bakıldığında 42 kazanım ve 33 etkinliğin çevre eğitimi ilgili olduğu görülmüştür. 4. sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programında ve öğrenci çalışma kitaplarında çevre eğitimi ile ilgili toplam 9 kazanım ve 5 etkinliğin yer aldığı görülmüştür.5. sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programında ve öğrenci çalışma kitaplarında 8 kazanım ve 11 etkinliğin çevre eğitimi ile ilgili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:Çevre, Çevre Eğitimi, İlköğretim I. Kademede Çevre Eğitimi.

KAYNAKÇA

Alım M. (2006). Avrupa Birliği Üyelik Sürecinde Türkiye’de Çevre ve İlköğretimde Çevre Eğitimi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 14 (2), 599-616.

Atasoy, E. ve Ertürk, H. (2008). İlköğretim öğrencilerinin çevresel tutum ve çevre bilgisi üzerine bir alan araştırması. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(1), 105-122.

Erten S. (2004). Çevre Eğitimi ve Çevre Bilinci Nedir, Çevre Eğitimi Nasıl Olmalıdır?.Çevre ve İnsan Dergisi,  Sayı 65/66.

Erten, S. (2005). Okul öncesi öğretmen adaylarında çevre dostu davranışların araştırılması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, 91-100.

Gezer, K.,Çokadar, H., Köse, S. ve Bilen, K. (2006). Lise öğrencilerinin çevreye yönelik tutumlarının karşılaştırılması buldan örneği., Buldan  sempozyumu.

Sungurtekin, Ş. (2001). Uygulamalı çevre eğitimi projesi kapsamında ana ve ilköğretim    okullarında müzik yoluyla çevre eğitimi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi      Dergisi, 14(1), 167-178.

Şimşekli, Y. (2004). Çevre bilincinin geliştirilmesine yönelik çevre eğitimi etkinliklerine ilköğretim okullarının duyarlılığı. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,   17(1), 83-92.

Uzun, N. ve Sağlam, N. (2005). Sosyo-ekonomik durumun çevre bilinci ve çevre akademik             başarısı üzerindeki etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29, 194-202.

Yıldırım,A. ve Şimşek, H. (2008).Sosyal bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara, Seçkin Yayıncılık.

Yücel, A. S. ve Morgil, F. İ. (1998). Yükseköğretimde çevre olgusunun araştırılması.      Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14, 84-91.

Downloads

Published

2014-07-31

Issue

Section

Research Article