FİZİK VE FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖLÇME DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Authors

  • Cihat DEMİR Dicle Üniversitesi, Z.G. Eğitim Fakültesi, 21280 Diyarbakır, Türkiye
  • Melsa Ronahi ADIGÜZEL Dicle Üniversitesi, Z.G. Eğitim Fakültesi, 21280 Diyarbakır, Türkiye
  • Seyran POLAT Dicle Üniversitesi, Z.G. Eğitim Fakültesi, 21280 Diyarbakır, Türkiye
  • Sidar BAL Dicle Üniversitesi, Z.G. Eğitim Fakültesi, 21280 Diyarbakır, Türkiye
  • Handan İZ Dicle Üniversitesi, Z.G. Eğitim Fakültesi, 21280 Diyarbakır, Türkiye

Abstract

THE VIEWS OF PHYSICS AND SCIENCE AND TECHNOLOGY TEACHER CANDIDATES’ ON THE METHODS OF MEASUREMENT AND EVALUATION

The aim of this study is to determine the views of physics and science and technology teacher candidates’ on the methods of measurement and evaluation. The study group consists of 25 physics teacher candidates and 50 science and technology teacher candidates, has a total 75 teacher candidates, studying at Dicle University Ziya Gökalp Education Faculty during 2015-2016 academic year. In the study, special case method, which is one of the qualitative research approaches, was used. In this research, structured interview, which is one of the qualitative research methods, was used. According to the findings, teacher candidates’ believe that concept map is more effective in measurement and evaluation than others, at the same time teacher candidates’ participating in the study believe that most ineffective measurement and evaluation instruments are structured grid and multiple choice tests. Some recommendations have been introduced to national education and researcher based on the results of the study.

Key words: Measurement-Evaluation, Science and Technology, Physics.

Özet

Bu çalışmanın amacı, Fizik ve Fen ve Teknoloji öğretmen adaylarının ölçme değerlendirme yöntemlerine ilişkin görüşlerini belirlemektir. Çalışma grubunu, 2015-2016 akademik yılında Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü’ne bağlı İlköğretim fen ve teknoloji Anabilim Dalı’nda öğrenim gören 50 ve ortaöğretim fizik bölümünde öğrenim gören 25 öğretmen adayı olmak üzere toplam 75 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırma nitel araştırma desenlerinden özel durum yöntemi olan betimsel bir çalışmadır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden yapılandırılmış mülakat kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmen adayları en fazla kavram haritasının ölçme ve değerlendirmede etkili olduğunu düşünmektedirler, bununla birlikte çalışmaya katılan öğretmen adayları en etkisiz ölçme değerlendirme araçlarının yapılandırılmış grid ve çoktan seçmeli testler olduğunu belirtmektedirler. Çalışmanın sonuçlarına göre milli eğitim ve araştırmacılara bazı çözüm önerileri getirilmiştir.

Anahtar sözcükler: Ölçme-Değerlendirme, Fen ve Teknoloji, Fizik.

Kaynakça

Baki, A. ve Birgin, O. (2002). Matematik Eğitiminde Alternatif Bir Değerlendirme Olarak Bireysel Gelişim Dosyası Uygulaması. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi Bildiri Kitabı, ll, 913-920. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basımevi.

Baki, A. ve Birgin, O. (2004b). “ Bireysel Gelişim Dosyasına Dayalı Değerlendirme Uygulamasının Yansımaları”, X11. Eğitim Bilimleri Kongresi Bildiriler Kitabı 1, 13-40 Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Berberoğlu, G.( 2006). Sınıf İçi Ölçme Değerlendirme Teknikleri”. Morpa Kültür Yayınları, İstanbul.

Birgin, O.(2003).  Bilgisayar Destekli Bireysel Gelişim Dosyasının Uygulanabilirliğinin Araştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enst.

Birgin, O. (2008). “Alternatif Bir Yöntemi Olarak Portfolyo uygulamasına İlişkin Öğrenci Görüşleri”. Gazi Üniversitesi Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 6(1), 1-24.

Micklo, S.J.( l997). “Math Porffolio in The Primary Grades”, Childhood Education, Summer 97, 194-199.

Milli Eğitim Bakanlığı. (2005). İlköğretim Türkçe Dersi Öğretim Programı. M.E.B., Ankara.

MEB (2009). Öğretmenlik mesleki genel yeterlikleri. Ankara: Milli Eğitim Basımevi

Karaca, E. (2008). Ölçme ve Değerlendirmede Temel Kavramlar. Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme  (1. Baskı) içinde (1-36).Ankara:Nobel Yayın Dağıtım.

Korkmaz, H. Kaptan, F.(2002).“Fen Eğitiminde Öğrencilerin Gelişimini Değerlendirmek İçin Portfolyo Kullanımı Üzerine Bir İnceleme”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23:167-176.

Patton, M. Q. (2002). Qualitative research & evaluation methods (3rd ed.). London: Sage.

Schacter, J. (1995). “A Guide For Designing Performance Assessment. Los Angeles Learning Center Alternative Assessment Guidebook. Center For Research on Evaluation, Standarts and Student Testing, Universty of California, Los Angeles, CA

Tan, Ş. (2008). Öğretimde Ölçme ve Değerlendirme. Ankara: Pegem Yayınları.

Yaman, S. ve Karamustafaoğlu, S. (2011). Öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirme alanına yönelik   yeterlik algı düzeylerinin incelenmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 44(2), 53-72

Downloads

Published

2016-10-31

Issue

Section

Research Article